
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
- 120 g cukru
- ½ laski wanilii
- 6 żółtek
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1000 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 100 g bakalii np. żurawina, rodzynki, pokrojone suszone morele
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 290.7 kcal / 1216.3 kJ
- Białko
- 9.6 g
- Tłuszcz
- 21.7 g
- Węglowodany
- 16 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.2 g
- Sód
- 236.7 mg