Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
- 120 g cukru
- ½ laski wanilii
- 6 żółtek
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1000 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 100 g bakalii, np. żurawina, rodzynki, pokrojone suszone morele
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1216.3 kJ / 290.7 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 21.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.2 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 236.7 mg
Alternatywne przepisy
Tarta z gruszkami i rokpolem
1h 40min
Chłodnik z bobu z orzechami włoskimi
1hod. 15min
Mazurek różany
1h 40min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 godz. 30 min
Sos gruszkowy z chrzanem i borówkami
20 min
Zupa piwna z cheddarem i brie oraz orzechową kruszonką cynamonową
1h
Korzenny crème brulée
3 Std. 30 Min
Biała kiełbasa z konfiturą cebulową
1h 10min
Pascha Wielkanocna
12h 30 min
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1h 40min
Mazurek śliwkowy
1 Std. 45 Min
Mazurek chałwowy
7h 30min