Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
- 120 g cukru
- ½ laski wanilii
- 6 żółtek
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1000 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 100 g bakalii, np. żurawina, rodzynki, pokrojone suszone morele
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1216.3 kJ / 290.7 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 21.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.2 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 236.7 mg
Alternatywne przepisy
Wielkanocny pasztet jajeczny
1h 5min
Kutia
24 godz. 50 min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 Std. 35 Min
Mazurek różany
1h 40 min
Karp na słodko w galarecie
7 Std. 35 Min
Pascha Wielkanocna
12h 30min
Likier jajeczny na ciepło (Eggnog)
25 min
Mazurek cytrynowy
2 godz.
Mazurek chałwowy
7h 30 min
Wielkanocny sos majonezowy
45 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1h 40 min
Tarta dyniowa
3 godz. 15 min