Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 3 żółtka
- 1 szczypta soli, plus 1 łyżeczka do gotowania makaronu
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do podania
-
75
g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
lub 75 g pancetty pokrojonej w 1 cm kostkę - 10 g oliwy z oliwek (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- 1200 g wody
- 180 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2653.4 kJ / 634.2 kcal
- Białko
- 26.8 g
- Węglowodany
- 69.2 g
- Tłuszcz
- 26.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1799 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z grzybami
1 Std. 5 Min
Makaron a'la carbonara
30 Min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 Min
Spaghetti aglio e olio
35 Min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40 Min
Spaghetti alla carbonara
30 Min
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30 Min
Spaghetti carbonara
40 Min
Risotto z parmezanem
30 Min
Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem
40 Min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20min