
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 150 g sera gouda pokrojonego na kawałki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju
- 850 g ziemniaków pokrojonych w 4 mm plastry
- 600 g wody
- 120 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 388 kcal / 1624 kJ
- Białko
- 21.1 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Węglowodany
- 33.4 g
- Błonnik
- 2.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron po bolońsku
40 min
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55 min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 min
Pizza z makaronu spaghetti
1 godz. 10 min
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami
1 godz.
Pastisio
1 godz. 10 min
Makaron a'la carbonara
30 min
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
45 min
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
1 godz. 10 min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25 min
Lasagne bolońska
2 godz. 30 min
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
1 godz.