Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

4.5 3.0K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • ząbków czosnku plus 2-3 ząbki do podsmażenia
    50 - 80 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podsmażenia
    70 g
  • żytniego chleba gruboziarnistego (ok. 200 g)
    2 kawałki
  • mąki pszennej
    70 g
  • wody
    900 g
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
  • pieprzu, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
    ½ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • śmietany, 18% tłuszczu
    60 g
  • octu jabłkowego
    1 łyżeczka
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, ilość do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 392 kcal / 1641 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 21 g
Węglowodany 49 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Sód 1263 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...