Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

4.5 3.1K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 - 80 g ząbków czosnku plus 2-3 ząbki do podsmażenia
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podsmażenia
  • 2 kawałki żytniego chleba gruboziarnistego (ok. 200 g)
  • 70 g mąki pszennej
  • 900 g wody
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 60 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, ilość do podania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1263 mg
Białko 8 g
Kalorie 1641 kJ / 392 kcal
Tłuszcz 21 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Węglowodany 49 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...