
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 - 80 g ząbków czosnku plus 2-3 ząbki do podsmażenia
- 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podsmażenia
- 2 kawałki żytniego chleba gruboziarnistego (ok. 200 g)
- 70 g mąki pszennej
- 900 g wody
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 60 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 392 kcal / 1641 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Węglowodany
- 49 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Sód
- 1263 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Holenderska zupa musztardowa
30min
Zupa krem ze szpinaku
40min
Zupa krem czosnkowo-serowa
40min
Zupa bryndzowa
45min
Krem chrzanowy z jabłkiem
1h 5min
Zupa z trzech główek czosnku
1h 30min
Zupa serowo-kalafiorowa
30min
Zupa cebulowa
1h
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35min
Zupa z papryki i parmezanu
20min
Zupa krem z pieczarek
20min