Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 - 80 g ząbków czosnku, plus 2-3 ząbki do podsmażenia
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podsmażenia
- 2 kawałki żytniego chleba gruboziarnistego (ok. 200 g)
- 70 g mąki pszennej
- 900 g wody
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do podania
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 60 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekane, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1641 kJ / 392 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 1263 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z pieczarek
20 min
Zupa krem ze szpinaku
40 min
Zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym
50 menit
Szołder (murzin) wielkanocny
2h 45 min
Holenderska zupa musztardowa
30 min
Zupa krem czosnkowo-serowa
40 min
Zupa z papryki i parmezanu
20 min
Zupa z trzech główek czosnku
1j 30 menit
Zupa bryndzowa
45 Min
Makówki (Makiełki)
35 Min
Zupa cebulowa
1j
Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny
45 Min