Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 garlic clove
- 1 Tbsp fresh thyme leaves
- 100 g onions, quartered
- 35 g olive oil, plus 1 Tbsp
- 250 g butternut squash, peeled, cut in pieces (3-4 cm)
- ½ tsp fine sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 480 g tinned chickpeas, rinsed, drained (2 x 400 g tins)
- 6 sun-dried tomatoes in oil, drained, sliced (5 mm)
- 1 bay leaf
- 1 Tbsp ground cumin
- 1 Tbsp harissa (opcjonalnie)
- 1 tsp ground cinnamon
- ½ tsp ground turmeric
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 800 g boiling water
- 100 g feta cheese
- 1 lemon, finely grated zest only
- 1 tsp ground coriander
- 150 g kale, shredded, large stalks removed
- fresh coriander leaves, for garnishing
- 2 tsp dried fennel seeds, toasted
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1529 kJ / 368 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Sód
- 1041 mg
Alternatywne przepisy
Sweet Potato and Spinach Curry with Cauliflower Rice
40 min
Vegetable and Chickpea Tagine
50min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 min
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25 min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1h
Swiss Chard, Chickpea and Tamarind Stew
45 min
Sweet Potato Curry
30 min
Root Vegetable Hotpot with Harissa
40 min
Creamy White Beans and Leeks
20 min
Garlic and White Bean Stew
50min
Pearl Barley and White Bean Stew
1h
Aubergine, Courgette and Red Lentil Gratin
1hod. 10min