Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g kale, thick stems removed, cut in pieces
- 100 g onions, quartered
- 20 g olive oil
- 20 garlic cloves (see tip)
- 200 g dry white wine
- 2 dried bay leaves
- 2 sprigs fresh thyme, leaves only
- 1 pinch dried chilli flakes (opcjonalnie)
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 240 g tinned cannellini beans, rinsed, drained (1 x 400 g tin)
- 240 g tinned butter beans, rinsed, drained (1 x 400 g tin)
- 500 g water
- ½ lemon, finely grated zest and juice
- ¼ tsp fine sea salt, or to taste
- 1 pinch ground black pepper, or to taste
- crusty bread, for serving
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 837 kJ / 200 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 7 g
Alternatywne przepisy
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25 min
Mushroom and Cannellini Bean Soup
35 min
Pearl Barley and White Bean Stew
1h
Aubergine, Courgette and Red Lentil Gratin
1 Std. 10 Min
Spring Greens Soup with Beans
35 min
Wintergreen Soup with Quinoa and Black Beans
1h
Root Vegetable Hotpot with Harissa
40 min
Iranian Vegetable Stew
1 Std. 30 Min
Baked Eggs in Tomato and Lentils with Goat’s Cheese Sauce
45min
Swiss Chard, Chickpea and Tamarind Stew
45min
Lentil Soup with Bulgur Dumplings
1 Std. 40 Min
Spinach, Lemon and Lentil Soup
50min