
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g kale thick stems removed, cut in pieces
- 100 g onions quartered
- 20 g olive oil
- 20 garlic cloves (see tip)
- 200 g dry white wine
- 2 dried bay leaves
- 2 sprigs fresh thyme leaves only
- 1 pinch dried chilli flakes (opcjonalnie)
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l) crumbled
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 240 g tinned cannellini beans rinsed, drained (1 x 400 g tin)
- 240 g tinned butter beans rinsed, drained (1 x 400 g tin)
- 500 g water
- ½ lemon finely grated zest and juice
- ¼ tsp fine sea salt or to taste
- 1 pinch ground black pepper or to taste
- crusty bread for serving
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 200 kcal / 837 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 20 g