Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g black-eyed beans, dried (see tip)
- 2 garlic cloves
- 100 g onions, quartered
- 20 g olive oil
- 800 g water, plus extra for soaking beans
- 150 g carrots
- 150 g leeks
- 300 g waxy potatoes (e.g. Charlotte), peeled
- 1 - 2 tomatoes, to taste
- 30 g tomato purée
- 20 g cider vinegar
- 40 g soy sauce
- 20 g maple syrup
- 1 tsp salt
- 2 tsp ground turmeric
- 2 tsp ground cumin
- 2 tsp sweet paprika
- ¾ tsp ground cinnamon
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1497 kJ / 356 kcal
- Białko
- 16 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 13 g
Alternatywne przepisy
Vegan Mushroom Masala with Chilli and Turmeric
25min
Lentil Roast with Sweet Potato and Celeriac Purée
1h
Vegan Chickpea and Mushroom Stew
30min
Cashew Nuts and Vegetables in Peanut Butter Sauce with Rice
45min
Vegetable Salad and Lentil Stew; Vegan Chocolate Mousse
45min
Seitan Chilli
25min
Root Vegetable Hotpot with Harissa
40min
Vegan Paella with Smoked Tofu
25min
Vegan Wild Mushroom and Cavolo Nero Lasagne with Walnut Rocket Pesto
2h
Pearl Barley and White Bean Stew
1h
Gluten-free Vegan Lasagne
2u. 20min
Vegan Lentil Lasagne
2u. 20min