Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki żytniej, typ 720
- 600 g mleka
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 jajka
- 130 - 150 g cukru (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- 500 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
- 50 g wody (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- smalec, ilość do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 867.2 kJ / 207.1 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 37.4 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Błonnik
- 2.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Naleśniki jabłkowe
30 Min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2 Std. 30 Min
Brioszka z kulką
1u. 40min
Racuchy z jabłkami
35min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1 Std.
Financiery orzechowe z malinami
1 Std. 20 Min
Naleśniki na mleku kokosowym (bez cukru)
1h 45min
Bezglutenowe placuszki bananowe
25 min
Gofry jaglane z konfiturą z żurawiny i kozim serem
1 Std. 35 Min
Placki ryżowe z musem jabłkowym
50 Min
Staropolskie naleśniki drożdżowe
1 Std.
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 Std. 45 Min