Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
TM6 TM5

Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie

3.9 ( 840 ocen )

Składniki

Kruche ciasto

  • 90 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka
  • skórkę otartą z ½ cytryny ekologicznej
  • 1 szczyptę soli

Owocowe nadzienie

  • 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 450 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g miodu
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego

Beza i pieczenie ciasta

  • 3 białka
  • 20 g cukru
  • cukier puder do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
311.1 kcal / 1302.6 kJ
Białko
4.5 g
Tłuszcz
18.9 g
Węglowodany
33.1 g
Błonnik
2.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy