
Wersje kompatybilne
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 90 g orzechów włoskich, łuskanych
- 180 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- skórkę otartą z ½ cytryny ekologicznej
- 1 szczyptę soli
Owocowe nadzienie
- 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
- 450 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 mm plastry
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 g miodu
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
Beza i pieczenie ciasta
- 3 białka
- 20 g cukru
- cukier puder do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 311.1 kcal / 1302.6 kJ
- Białko
- 4.5 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Węglowodany
- 33.1 g
- Błonnik
- 2.2 g