![Sos paprykowy à la Ajvar Sos paprykowy à la Ajvar](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5B146EDD-272A-4B43-B575-01DCF60FC97A/Derivates/506c7859-0145-40b9-b443-99b2cf4ff55d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 - 150 g cukru
- 70 g oleju
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ząbki czosnku
- 50 - 70 g białego octu winnego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 6706.4 kJ / 1601.8 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 234.2 g
- Tłuszcz
- 76 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 22 g
- Sód
- 3934 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1h
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 Std. 20 Min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2h
Pikantny chutney marchewkowy
4h 10min
Relish z zielonych pomidorów
55min
Pikle z krojonej cukinii (TM5)
48 godz. 25 min
Ketchup z cukinii
1h
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9h
Lutenica
1h 50min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1sa 5 dk