Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)

Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)

4.1 78 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • ząbki czosnku
    2
  • mleka kokosowego
    1200 g
  • wody
    300 g
  • boczniaków, świeżych pokrojonych w paski
    100 g
  • cebuli szalotki pokrojonej w piórka
    80 - 100 g
  • papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
    1
  • pasty z trawy cytrynowej
    40 - 60 g
    4 łodygi trawy cytrynowej, obrane, bez twardych końców, przekrojone na pół
  • korzenia galangalu, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    50 g
    1 łyżeczka korzenia galangalu, suszonego, mielonego
  • liści limonki Kaffir, suszonych
    6
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    15
  • krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
    350 g
    350 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych
  • sosu rybnego
    30 g
  • kurkumy, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    3 łyżeczki
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 490.3 kcal / 2052.9 kJ
Białko 16.1 g
Tłuszcz 38.1 g
Węglowodany 21.6 g
Błonnik 1.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...