Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placki z batatów
- 300 g batatów, pokrojonych na kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli szalotki
- 100 g mąki pszennej
- 60 g płatków owsianych, górskich
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
Sos z rabarbaru
- 400 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 10 g likieru anyżowego (opcjonalnie)
- 25 g cukru
-
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej - 30 g wody
- olej rzepakowy, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2076.8 kJ / 497 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 16.2 g
- Błonnik
- 12.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kopytka marchewkowe z masłem cynamonowym
40min
Gofry marchewkowe pełnoziarniste z serkiem cynamonowym
1h 5min
Placki z dyni i kurczaka
40min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1h 50min
Placki warzywne z botwinką
30min
Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą
1 godz. 10 min
Placki z zielonego smoothie
45min
Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym
55 min
Placki cukiniowo-ziemniaczane
1 godz.
Placki dyniowe z ricottą
30min
Gofry szpinakowe z kremem z gorgonzoli, winogronami i orzechami
55 min