
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
600
g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na 2 cm kawałki
lub 600 g krojonych pomidorów, z puszki - 450 g bakłażanów pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 700 g wody
- 350 g makaronu, suchego, typu farfalle
- liście bazylii, świeże posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 531.5 kcal / 2225.3 kJ
- Białko
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Węglowodany
- 86.5 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Sód
- 930 mg