Makaron z bakłażanem i pomidorami
TM6 TM5

Makaron z bakłażanem i pomidorami

3.6 (525 ocen)

Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 600 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
    lub 600 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 450 g bakłażanów, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 700 g wody
  • 350 g makaronu, suchego, typu farfalle
  • liście bazylii, świeże, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2225.3 kJ / 531.5 kcal
Białko
17.8 g
Węglowodany
86.5 g
Tłuszcz
15.8 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Błonnik
7.9 g
Sód
930 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy