Szparagi z soczewicą i salsą verde

Szparagi z soczewicą i salsą verde

4.5 58 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Sos salsa verde
  • ząbek czosnku
    1
  • kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
    10 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    30 g
  • filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
    3
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 - 20 g
  • oliwy z oliwek
    70 g
  • musztardy francuskiej
    1 łyżeczka
  • miodu, płynnego (opcjonalnie)
    10 g
Szparagi z soczewicą
  • wody
    1000 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • zielonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
    200 g
  • zielonych szparagów bez twardych końców (ok. 330 g)
    1 pęczek
  • jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki (patrz wskazówka)
    2
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • sól do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 392.3 kcal / 1642.3 kJ
Białko 18.8 g
Tłuszcz 22 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 331 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...