
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos salsa verde
- 1 ząbek czosnku
- 10 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 70 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 10 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
Szparagi z soczewicą
- 1000 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
- 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końców (ok. 330 g)
- 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki (patrz wskazówka)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- sól do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 392.3 kcal / 1642.3 kJ
- Białko
- 18.8 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Węglowodany
- 36 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 331 mg