Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tbsp cumin seeds
- 1 tbsp coriander seeds
- 6 cardamom pods (green)
- ½ cinnamon quill
- 30 g ghee (see Tips)
- 3 dried bay leaves
- 4 whole cloves
- 125 g onion, cut into halves
- 50 g raw cashews, broken into halves
- 25 g fresh ginger
- 3 garlic cloves
- ½ fresh long green chilli, deseeded and cut into halves
- ½ tsp sea salt, plus extra to season
- ½ tsp ground turmeric
- 140 g coconut milk
- 50 g natural yoghurt, plus extra to serve (optional)
- 10 g freshly squeezed lemon juice
- 100 g water
- 6 yellow squash, cut into quarters
- 220 g sweet potatoes, peeled (peel reserved) and flesh cut into pieces (3 cm)
- 200 g cauliflower florets
- 10 fresh curry leaves
- olive oil spray
- ground black pepper, to season
- 1 tsp garam masala (see Tips)
- 60 g frozen peas, thawed and drained
- 60 g fresh baby spinach leaves
- 600 g cooked rice, to serve (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1507.5 kJ / 360.3 kcal
- Białko
- 8.7 g
- Węglowodany
- 51.2 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 210.8 mg
Alternatywne przepisy
Potato and green pea curry
50min
Hearty lentil chilli
50min
Red lentil cauliflower dahl
35min
Tomato and lentil dahl
35min
Vegetable chilli
50min
Vegetarian chilli
35min
Ancho chilli and black bean stew
40min
Tandoori Cauliflower with red lentil dahl and raita
1 Std.
No-waste veggie bolognese (TM6)
3 Std.
Pulse and pumpkin curry
30min
Gwinganna biryani (TM6)
25 Std. 20 Min
Summer dahl
35min