Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dosa Batter
- 400 g white rice
- 140 g chana dal (yellow dried split peas)
- water, for soaking
- 1 tsp fine sea salt
Butternut Squash Masala and Dosas
- 2 garlic cloves
- 60 g shallots, halved
- 15 g sunflower oil, plus 8 tsp for dosas
- 1 Tbsp garam masala
- ½ tsp black mustard seeds
- ½ tsp ground turmeric
- 600 g butternut squash, peeled, cut in pieces (2 cm)
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 150 g water, plus 8 tsp for dosas
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled (see tip)
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 150 g fine green beans, trimmed, cut in pieces (2-3 cm)
- 150 g coconut yoghurt, vegan (see tip) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1283 kJ / 309 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 433 mg
Alternatywne przepisy
Tarka Dal
9h 5min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 min
Vegetable Samosa Filling
30 min
Chapatis
1h 30 min
Lentil Curry (Dahl)
30 min
Palak Paneer
45 min
Sambhar
1h 5min
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50min
Chana Masala
45 min
Coconut Dhal
20 min
Masala Kaddu (Pumpkin Curry)
40 Min
Dal Makhani
9 Std. 30 Min