Podhalańskie moskole
TM6 TM5

Podhalańskie moskole

4.6 (165 ocen)

Składniki

Dip czosnkowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g majonezu
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 - 4 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki miodu, wielokwiatowego

Moskole

  • 500 g wody
  • 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i rąk
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej rzepakowy, do smażenia moskoli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1878.8 kJ / 449 kcal
Białko
9.8 g
Węglowodany
51.1 g
Tłuszcz
23.2 g
Tłuszcz nasycony
4.9 g
Błonnik
4.2 g
Sód
1046.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy