Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dip czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g majonezu
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 - 4 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki miodu, wielokwiatowego
Moskole
- 500 g wody
- 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 100 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i rąk
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia moskoli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1878.8 kJ / 449 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 51.1 g
- Tłuszcz
- 23.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.9 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 1046.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Proziaki z masłem czosnkowym
25min
Kotlety z jajek
1 Std.
Podpłomyki z masłem ziołowym
40min
Ziemniaki księżnej (pommes duchesse)
1 Std.
Bieszczadzkie fuczki z cebulą
45min
Kołaczyki z bryndzą
1 Std. 40 Min
Naleśnikowy makaron
55min
Podpłomyk cztery sery
55min
Empanadas z topinamburem i serem cheddar
1 Std. 30 Min
Gnocchi alla romana
2 Std.
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
2 Std. 40 Min
Oładki ziemniaczane z grzybami
1h 10min