Sernik walentynkowy z borówkami
TM5 TM6

Sernik walentynkowy z borówkami

4.7 (400 ocen)

Składniki

Spód

  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 140 g herbatników maślanych
    lub 140 g herbatników maślanych, karmelowych
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki

Masa serowa

  • 50 g borówek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
    lub 50 g jagód, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 350 g twarogu sernikowego, z wiaderka, pokrojonego na kawałki
  • 120 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g brązowego cukru
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Masa śmietankowa

  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 g brązowego cukru
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 60 g cukru wanilinowego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g borówek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
    lub 50 g jagód, mrożonych, uprzednio rozmrożonych

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1279.8 kJ / 305.7 kcal
Białko
6.4 g
Węglowodany
25.5 g
Tłuszcz
20 g
Błonnik
0.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy