
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Beza
- 225 g cukru pudru
- 4 białka, z jajek o rozm. L (ok. 150 g)
- 1 szczypta soli
-
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka białego octu winnego
Bita śmietana
- 400 - 450 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
Sos malinowy
- 125 g malin, świeżych
- 50 g cukru pudru
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- maliny, świeże (ok. 200 g), do dekoracji
- borówki, świeże (ok. 100 g), do dekoracji
- pestki granatu (ok. 50 g), do dekoracji
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1638 kJ / 392 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Sód
- 55 mg
Alternatywne przepisy
Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami
3 godz.
Baranek wielkanocny
1 godz. 30 min
Pavlova z truskawkami
5 godz. 30 min
Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z szarpanym kurczakiem
1 godz. 5 min
Tort bezowy z owocami
5 godz. 25 min
Tort czekoladowy z truskawkami
2 godz. 30 min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
5 godz. 10 min
Walentynkowa Pavlova
5 godz.
Poncz świąteczny z żurawiną
20 min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1 godz. 30 min
Podwójna Pavlova z owocami jagodowymi
5 godz. 30 min
Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM6)
1 godz.