
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 45 g oleju rzepakowego
- 400 g jagnięciny np. łopatki lub udźca, bez kości, pokrojonej w plastry (0,5 x 1 x 5 cm)
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonego wina np. Madera
- 200 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 1 szczypta kardamonu, mielonego
- 1 ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60
g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g wędzonego sera żółtego pokrojonego na 3 cm kawałki - 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 140 g mąki pszennej
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu do dekoracji
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 680.3 kcal / 2848.1 kJ
- Białko
- 29.8 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Węglowodany
- 59.8 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Sód
- 808.5 mg