Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym
TM6 TM5

Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym

4.5 (22 oceny)

Składniki

Farsz

  • 100 g ryżu czarnego
  • 1000 g wody
  • 50 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 30 g korzenia selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 90 g jabłek, odmiany Granny Smith (patrz wskazówka), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g miodu, płynnego
  • 5 liści szałwii, świeżych
    lub 5 liści bazylii, świeżych
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście, posiekane
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ⅛ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Rolada wieprzowa

  • 1000 g polędwiczek wieprzowych, bez kości
  • 10 - 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 10 liści szałwii, świeżych
    lub 10 liści bazylii, świeżych
  • 3 gałązki rozmarynu, świeżego

Sos jabłkowy

  • 230 g jabłek, odmiany Granny Smith, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 700 g cydru
  • 85 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu, płynnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • rozmaryn, świeży, do dekoracji
  • szałwia, świeża, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1692.8 kJ / 404.6 kcal
Białko
33.2 g
Węglowodany
29.8 g
Tłuszcz
16.3 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Błonnik
1.8 g
Sód
841.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy