
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 100 g ryżu czarnego
- 1000 g wody
- 50 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 3 cm kawałki
- 30 g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
- 90 g jabłek, odmiany Granny Smith (patrz wskazówka), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g miodu, płynnego
-
5
liści szałwii, świeżych
lub 5 liści bazylii, świeżych - 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, posiekane
- 10 g oliwy z oliwek
- ⅛ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Rolada wieprzowa
- 1000 g polędwiczek wieprzowych bez kości
- 10 - 12 plastrów szynki parmeńskiej
-
10
liści szałwii, świeżych
lub 10 liści bazylii, świeżych - 3 gałązki rozmarynu, świeżego
Sos jabłkowy
- 230 g jabłek, odmiany Granny Smith bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 700 g cydru
- 85 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu płynnego
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- rozmaryn, świeży do dekoracji
- szałwia, świeża do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 404.6 kcal / 1692.8 kJ
- Białko
- 33.2 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Węglowodany
- 29.8 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Sód
- 841.7 mg