Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym

Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym

4.5 22 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
8 porcji

Składniki

Farsz
  • ryżu czarnego
    100 g
  • wody
    1000 g
  • bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 3 cm kawałki
    50 g
  • korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
    30 g
  • jabłek, odmiany Granny Smith (patrz wskazówka), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
    90 g
  • ząbek czosnku
    1
  • miodu, płynnego
    10 g
  • liści szałwii, świeżych
    5
    5 liści bazylii, świeżych
  • rozmarynu, świeżego tylko liście, posiekane
    1 gałązka
  • oliwy z oliwek
    10 g
  • soli
    ⅛ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ⅛ łyżeczki
Rolada wieprzowa
  • polędwiczek wieprzowych bez kości
    1000 g
  • szynki parmeńskiej
    10 - 12 plastrów
  • liści szałwii, świeżych
    10
    10 liści bazylii, świeżych
  • rozmarynu, świeżego
    3 gałązki
Sos jabłkowy
  • jabłek, odmiany Granny Smith bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
    230 g
  • cydru
    700 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    85 g
  • musztardy Dijon
    1 łyżka
  • miodu płynnego
    1 łyżka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • rozmaryn, świeży do dekoracji
  • szałwia, świeża do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 404.6 kcal / 1692.8 kJ
Białko 33.2 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 29.8 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 7.8 g
Sód 841.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...