
Wersje kompatybilne
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
800
g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 2 cm plastry (6 szt.)
lub 800 g schabu wieprzowego bez kości, pokrojonego w 2 cm plastry (6 szt.) - 1 ¼ - 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 20 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia mięsa (ok. 3 łyżki)
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone - 600 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wariant)
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 329.3 kcal / 1378.8 kJ
- Białko
- 26 g
- Tłuszcz
- 22.8 g
- Węglowodany
- 6.2 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Sód
- 537.5 mg