Sałaciorka
TM6 TM5

Sałaciorka

4.0 (24 oceny)

Składniki

  • ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do wysypania dna naczynia żaroodpornego
  • 450 g ziemniaków, małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, dokładnie umytych
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 240 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 600 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 400 g sałaty masłowej, dokładnie opłukanej i osuszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 szczypty czosnku niedźwiedziego, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 500 g maślanki
  • 600 g jogurtu typu greckiego
  • 50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    lub 50 g lekko ukwaszonej śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2112.9 kJ / 504.7 kcal
Białko
13.7 g
Węglowodany
31.3 g
Tłuszcz
37.2 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Błonnik
2.5 g
Sód
633.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy