Szary sos polski

Szary sos polski

3.2 18 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 10 min
4 porcje

Składniki

  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • mąki pszennej
    40 g
  • wody
    500 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • czerwonego wina, wytrawnego
    30 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    10 - 15 g
  • korzennej przyprawy do piernika naturalnej, z małą zawartością cukru
    1 łyżeczka
  • rodzynek
    15 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • migdałów, w płatkach prażonych (patrz wskazówka)
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 187.8 kcal / 786.1 kJ
Białko 2.6 g
Tłuszcz 13.5 g
Węglowodany 14 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 635 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...