Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, pokrojonych na kawałki
- woda, ilość do namoczenia śledzi
- 20 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia i 3-4 łyżki masła, do dekoracji
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 400 g ziemniaków, ugotowanych w mundurkach, obranych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 jajka
- 80 - 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 35 - 40 g bułki tartej
- 20 g koperku, świeżego, posiekanego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1211.4 kJ / 289.3 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Błonnik
- 1.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Farinata - włoski placek z ciecierzycy
1 godz. 30 min
Krążki cukinii nadziewane masą serową
55min
Hekele
2 godz. 40 min
Kotleciki ryżowe
45 Min
Placek z cukinią
1 godz. 25 min
Kotlety śledziowe z kaparami
25 Min
Pie z kiszoną kapustą i mięsem
3h 10 min
Pulpety z karpia w galarecie
4 Std. 10 Min
Rabarbarowa lasagne
1 Std. 10 Min
Kniszki ziemniaczane
2 Std.
Wielkanocny pasztet jajeczny
1h 5min
Wielkanocny placek ziemniaczany
2 godz. 15 min