Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
300
g małży venus, świeżych, oczyszczonych
lub 300 g małży sercówek, świeżych, oczyszczonych - 1200 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia małży
- 2 ½ łyżeczki soli
- 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 120 g oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 300 g mieszanki sałat, pokrojonych na kawałki
- 300 g krewetek, gotowanych
- 300 g ośmiornicy, gotowanej, pokrojonej w cienkie plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1465.5 kJ / 350 kcal
- Białko
- 25.6 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30min
Makaron z krewetkami i porem
30min
Małże z bazyliowym sosem
35 Min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45min
Krewetki z orzechami nerkowca
40min
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35 Min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40min
Małże z serowym sosem
40min
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
1h 15 min