Sałatka z owocami morza i sosem porowym
TM5 TM6

Sałatka z owocami morza i sosem porowym

4.0 (4 oceny)

Składniki

  • 300 g małży venus, świeżych, oczyszczonych
    lub 300 g małży sercówek, świeżych, oczyszczonych
  • 1200 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia małży
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
  • 300 g mieszanki sałat, pokrojonych na kawałki
  • 300 g krewetek, gotowanych
  • 300 g ośmiornicy, gotowanej, pokrojonej w cienkie plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1465.5 kJ / 350 kcal
Białko
25.6 g
Węglowodany
31.3 g
Tłuszcz
15.1 g
Błonnik
1.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy