
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
300
g małży venus, świeżych, oczyszczonych
lub 300 g małży sercówek, świeżych oczyszczonych - 1200 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia małży
- 2 ½ łyżeczki soli
- 150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 120 g oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 300 g mieszanki sałat pokrojonych na kawałki
- 300 g krewetek, gotowanych
- 300 g ośmiornicy, gotowanej pokrojonej w cienkie plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 350 kcal / 1465.5 kJ
- Białko
- 25.6 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Błonnik
- 1.9 g