
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
300
g małży venus, świeżych, oczyszczonych
lub 300 g małży sercówek, świeżych, oczyszczonych - 1200 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia małży
- 2 ½ łyżeczki soli
- 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 120 g oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 300 g mieszanki sałat, pokrojonych na kawałki
- 300 g krewetek, gotowanych
- 300 g ośmiornicy, gotowanej, pokrojonej w cienkie plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1465.5 kJ / 350 kcal
- Białko
- 25.6 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marynata do ryb na bazie jałowca i ziaren fenkułu z dodatkiem ginu
10 Min
Pstrąg marynowany
25h 35min
Aioli
5 Min
Makaron z krewetkami i porem
30 Min
Krewetki z cebulą dymką
20 Min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 Min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 Min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Grzanka z serkiem, kawiorem i surówką z rzodkiewki
25 Min
Sałatka sycylijska z krewetkami
40 Min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 Std.
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 Min