Urządzenia i Akcesoria
Zupa bryndzowa
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
20 g oleju rzepakowego20 g smalcu
-
100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
800 g wody
-
2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
400 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
-
400 g bryndzy pokrojonej na kawałki
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
sól, do smakusól selerowa do smaku
-
majeranek, świeży (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
326.8 mg
Białko
17.7 g
Kalorie
1697.8 kJ /
405.5 kcal
Tłuszcz
29.3 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
13.7 g
Węglowodany
16.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Krem chrzanowy z jabłkiem
1 godz. 5 min
Zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym
50 min
Góralska czosnianka z pulpecikami
1 godz. 35 min
Rozgrzewająca zupa z boczkiem i jarmużem
50 min
Chowder z kukurydzą
45 min
Podhalańskie moskole
1 godz.
Oładki ziemniaczane z grzybami
1 godz. 10 min
Zupa z trzech główek czosnku
1 godz. 30 min
Zupa krem czosnkowo-serowa
40 min
Likier jajeczny
15 min
Zupa czosnkowa
55 min
Zupa cebulowa
1 godz.