Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
-
20
g smalcu
lub 20 g oleju rzepakowego - 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 800 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone - 400 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 400 g bryndzy, pokrojonej na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
sól selerowa, do smaku
lub sól, do smaku - majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1697.8 kJ / 405.5 kcal
- Białko
- 17.7 g
- Węglowodany
- 16.8 g
- Tłuszcz
- 29.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.7 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 326.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałaciorka
50 Min
Zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym
50 Min
Zupa z kopru włoskiego i sera
20 Min
Zupa serowa z porem
30min
Kremowa zupa z serem pleśniowym
30min
Holenderska zupa musztardowa
30min
Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka
25min
Zupa krem z borowików
1h 30min
Zupa z rukoli
30min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40min
Zupa krem z zielonego ogórka
25min
Zupa krem czosnkowo-serowa
40min