Zupa bryndzowa

Zupa bryndzowa

4.6 130 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
    20 g oleju rzepakowego
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 400 g bryndzy pokrojonej na kawałki
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • sól selerowa do smaku
    sól, do smaku
  • majeranek, świeży (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 326.8 mg
Białko 17.7 g
Kalorie 1697.8 kJ / 405.5 kcal
Tłuszcz 29.3 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 13.7 g
Węglowodany 16.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...