
Urządzenia i Akcesoria
Szaszłyki z kurczaka, ryż z kminem rzymskim i ciepłą sałatką warzywną
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Szaszłyki z marynowanego kurczaka
-
soli1 ½ łyżeczki
-
cynamonu, mielonego1 łyżeczka
-
papryki, mielonej1 łyżeczka
-
ziaren ziela angielskiego (patrz wskazówka)1 łyżeczka
-
filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (0,5 x 2 cm)450 g
-
pomidorków cherry (opcjonalnie)6 - 8
-
cebuli50 g
-
przecieru pomidorowego, z puszki60 g
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście4 - 6 gałązek
-
wody80 g
-
octu20 g
Sos sałatkowy
-
pomidorków cherry przekrojonych na pół50 g
-
białego octu winnego15 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, świeżo mielonego (opcjonalnie)1 szczypta
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście2 - 3 gałązki
Szaszłyki z kurczaka gotowane na parze, ryż z kminem rzymskim oraz ciepła sałatka warzywna
-
ryżu basmati200 g
-
wody1700 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki120 g
-
nasion kminu rzymskiego (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
soli1 ½ łyżeczki
-
warzyw, mieszanych (np. papryki, bakłażanów, cukinii, kalafiora, brokułów, szparagów), pokrojonych na 3 cm kawałki600 g
-
liści sałaty (opcjonalnie) do podania100 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
431 kcal /
1801 kJ
Białko
39 g
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
48 g
Błonnik
6.8 g