Kurczak po azjatycku z migdałami
TM6 TM5

Kurczak po azjatycku z migdałami

3.4 (86 ocen)

Składniki

  • 2 łyżki wina ryżowego
    lub 2 łyżki sake
  • 2 łyżki sosu sojowego, jasnego
    lub 2 łyżki sosu sojowego, słodkiego ketjap manis
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 600 - 700 g mięsa z udka kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego w paski (1 x 5 cm)
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 80 g migdałów, ze skórką
  • 400 g wody
  • 200 g różyczek brokułu
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 80 g marchewki, pokrojonej w słupki
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 200 g białej kapusty, posiekanej
    lub 200 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 150 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka, przekrojonego na pół
    lub 150 g zielonego groszku, mrożonego
  • 50 - 60 g cebuli dymki (2-3 szt.), pokrojonej na 2 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2044.9 kJ / 486.9 kcal
Białko
29.8 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcz
32 g
Błonnik
6.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy