
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
- 400 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g selera naciowego pokrojonego w 3 mm plastry
-
40
g oliwy z oliwek
lub 40 g oleju ze słoika z suszonymi pomidorami - 60 g białego wina, wytrawnego
- 580 g wody
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 350 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- 80 g sera gorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1
łyżka tymianku, świeżego tylko liście
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 750 kcal / 3142 kJ
- Białko
- 37.2 g
- Tłuszcz
- 33.2 g
- Węglowodany
- 77.9 g
- Błonnik
- 5 g