Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą
TM6 TM5

Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą

3.1 ( 99 ocen )

Składniki

  • 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
  • 400 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 50 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g selera naciowego pokrojonego w 3 mm plastry
  • 40 g oliwy z oliwek
    lub 40 g oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 580 g wody
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • 350 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
  • 80 g sera gorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
    lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
750 kcal / 3142 kJ
Białko
37.2 g
Tłuszcz
33.2 g
Węglowodany
77.9 g
Błonnik
5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy