Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 pomarańcze, ekologiczne
- 600 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 1,5 cm plastry
- 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 15 g oliwa z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g wody
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
- 200 g zielonego groszku, mrożonego
- ¾ - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2160 kJ / 516 kcal
- Białko
- 47 g
- Węglowodany
- 28.8 g
- Tłuszcz
- 22.3 g
- Błonnik
- 8.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Piersi z kurczaka w papilotach z winogronami
40min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25min
Kurczak w sosie miodowym
25min
Klopsiki w sosie z batatów i mleka kokosowego
1h 5min
Piersi z kaczki z curry i anansem
25min
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1 godz. 15 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie z pora i tymianku z kaszą gryczaną
55 min
Udka pieczone z pomarańczami i ryż basmati z rodzynkami
1 godz.
Sauté z cielęciny
1h 25min
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50min
Kurczak w sosie śliwkowym
1 godz.