![Pieczarki duszone ze śmietaną Pieczarki duszone ze śmietaną](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9B365A0F-C37A-4052-8511-FCB938BDDBF6/Derivates/DCD7329D-811E-4101-8707-71DCAC117DDD.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 450 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- ½ - ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- 50 - 80 g śmietany, 18% tłuszczu, gęstej
- 20 g sera parmezan, tartego (opcjonalnie)
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej tylko liście, drobno posiekanej, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 511.8 kJ / 122.3 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 5.3 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 254.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grzyby z czosnkiem
20 Min
Kalafior z purée z groszku
40 Min
Rumienienie 200 g pora
20 Min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4h 20 min
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
50min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 Min
Duszony szpinak
15min
Mocne rumienienie 350 g cebuli szalotki
25 Min
Rumienienie cebuli i czosnku
20 Min
Sos pieczarkowy
40 Min
Ziemniaki z sosem jogurtowym
40 Min
Gotowanie dużej porcji ziemniaków (z osłoną noża miksującego)
40 Min