Żeberka po meksykańsku
TM6 TM5

Żeberka po meksykańsku

4.0 (120 ocen)

Składniki

  • 270 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • ½ laski cynamonu
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 czerwonych papryczek chili, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1400 g wody
  • 30 g octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki soli
  • 1200 g żeberek wieprzowych, z kością, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 160 g piwa ciemnego
  • 150 g pomidorów, obranych, pokrojonych na kawałki
    lub 150 g zielonych pomidorów, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 90 g marchewki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 150 g ciecierzycy, suszonej, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
  • 4 liście laurowe, suszone
  • 2 - 3 gałązki kolendry, świeżej
  • 12 tortilli kukurydzianych, małych
  • 3 łyżki kolendry, świeżej, posiekanej
  • 3 limonki, pokrojone w ćwiartki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4046.7 kJ / 966.5 kcal
Białko
43.3 g
Węglowodany
38.1 g
Tłuszcz
73.5 g
Tłuszcz nasycony
22.2 g
Błonnik
4.1 g
Sód
1477 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy