Burgery wieprzowe na Varomie i krem paprykowy z ajvarem
TM6 TM5

Burgery wieprzowe na Varomie i krem paprykowy z ajvarem

4.5 (40 ocen)

Składniki

Burgery wieprzowe na Varomie

  • 180 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju
  • 500 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
  • 20 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Krem paprykowy z ajvarem i sos do burgerów

  • 100 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 500 g wody
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g pasty ajvar (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

Składanie burgerów

  • 4 bułki do burgerów, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
  • 1 sałata rzymska, tylko liście
    lub ½ sałaty lodowej, tylko liście
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • 2 korniszony, pokrojone w plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3123.4 kJ / 746 kcal
Białko
32.3 g
Węglowodany
62 g
Tłuszcz
44.8 g
Tłuszcz nasycony
12 g
Błonnik
7.8 g
Sód
704 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy