![Burgery wieprzowe na Varomie i krem paprykowy z ajvarem Burgery wieprzowe na Varomie i krem paprykowy z ajvarem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/975dcac6-87f2-475f-9de9-e952ee234a81/Derivates/44adfad1-b7ae-4d0b-9150-5b55ebafd0ae.jpg)
Wersje kompatybilne
Burgery wieprzowe na Varomie i krem paprykowy z ajvarem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Burgery wieprzowe na Varomie
- 180 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju
- 500 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 20 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Krem paprykowy z ajvarem i sos do burgerów
- 100 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 4 ząbki czosnku
- 500 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 500 g wody
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 80 g pasty ajvar (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
Składanie burgerów
- 4 bułki do burgerów, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
-
1
sałata rzymska, tylko liście
lub ½ sałaty lodowej, tylko liście - 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 pomidor, pokrojony w plastry
- 2 korniszony, pokrojone w plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3123.4 kJ / 746 kcal
- Białko
- 32.3 g
- Węglowodany
- 62 g
- Tłuszcz
- 44.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Sód
- 704 mg