Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym

Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym

4.2 64 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia wkładu Varomy
  • mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
    250 g
  • kiełbasy wieprzowej, surowej np. białej lub salsiccii, obranej z jelita, pokrojonej na kawałki
    120 g
  • otrębów pszennych
    50 g
  • wody
    580 g
  • liści szałwii, świeżych
    5 - 10
    ½ łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
  • nasion kopru włoskiego, suszonych
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • owoców jałowca
    5
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
    120 - 150 g
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    700 g
  • kapusty kiszonej odciśniętej z soku, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    600 g
  • musztardy
    2 łyżki
  • ketchupu
    1 łyżka
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
  • sosu Worcestershire
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 613 kcal / 641 kJ
Białko 21 g
Tłuszcz 38 g
Węglowodany 47 g
Błonnik 9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...