Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym

Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym

4.2 65 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia wkładu Varomy
  • 250 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 120 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. białej lub salsiccii, obranej z jelita, pokrojonej na kawałki
  • 50 g otrębów pszennych
  • 580 g wody
  • 5 - 10 liści szałwii, świeżych
    ½ łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 5 owoców jałowca
  • 120 - 150 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 600 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 613 kcal / 641 kJ
Białko 21 g
Tłuszcz 38 g
Węglowodany 47 g
Błonnik 9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...