
Wersje kompatybilne
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia wkładu Varomy
- 250 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 120 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. białej lub salsiccii, obranej z jelita, pokrojonej na kawałki
- 50 g otrębów pszennych
- 580 g wody
-
5 - 10
liści szałwii, świeżych
lub ½ łyżeczki szałwii, suszonej, otartej - ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 5 owoców jałowca
- 120 - 150 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 600 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 613 kcal / 641 kJ
- Białko
- 21 g
- Tłuszcz
- 38 g
- Węglowodany
- 47 g
- Błonnik
- 9 g