
Urządzenia i Akcesoria
Pieczone pierożki z kapustą
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
25 sztuk
Składniki
Ciasto
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu200 g
-
masła zimnego, pokrojonego na kawałki100 g
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków50 g
-
jajko1
-
papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)¼ - ½ łyżeczki
-
soli¼ łyżeczki
-
żółtko do posmarowania pierożków1
Farsz z kapusty
-
wody500 g
-
kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki280 - 300 g
-
cebuli przekrojonej na pół80 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 g
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
soli½ - ¾ łyżeczki
Lepienie pierożków
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
-
kminek ilość do posypania pierożków
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
121.1 kcal /
506.9 kJ
Białko
2.7 g
Tłuszcz
6.6 g
Węglowodany
13.7 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Sód
69.3 mg