
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
50
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
lub 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków - 1 jajko
- ¼ - ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 żółtko do posmarowania pierożków
Farsz z kapusty
- 500 g wody
- 280 - 300 g kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
Lepienie pierożków
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- kminek ilość do posypania pierożków
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 121.1 kcal / 506.9 kJ
- Białko
- 2.7 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Węglowodany
- 13.7 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 69.3 mg