Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
-
50
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
lub 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, plus 1 łyżka do posmarowania pierożków - 1 jajko
- ¼ - ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 żółtko, do posmarowania pierożków
Farsz z kapusty
- 500 g wody
- 280 - 300 g kapusty włoskiej, pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
Lepienie pierożków
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
- kminek, ilość do posypania pierożków
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 506.9 kJ / 121.1 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 13.7 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 69.3 mg
Alternatywne przepisy
Cebulaki
1h 5min
Pieczone pierożki z szynką
2 godz. 30 min
Tureckie börki z ziemniakami
1 godz. 15 min
Kruche ciastka serowe z kminkiem i sezamem
1 godz. 30 min
Minicalzone z cukinią i suszonymi pomidorami
2 Std. 5 Min
Paszteciki piknikowe
50min
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1 godz. 30 min
Kibiny litewskie
25min
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
1 godz. 30 min
Pieczone pierogi ze szpinakiem
1 godz. 10 min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1 godz. 30 min
Rogaliki na piątkę
2 godz. 20 min