Pieczone pierożki z kapustą

Pieczone pierożki z kapustą

4.6 267 ocen
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
25 sztuk

Składniki

Ciasto
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    200 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
    50 g
    50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
  • jajko
    1
  • papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
    ¼ - ½ łyżeczki
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • żółtko do posmarowania pierożków
    1
Farsz z kapusty
  • wody
    500 g
  • kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki
    280 - 300 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
Lepienie pierożków
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • kminek ilość do posypania pierożków

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 121.1 kcal / 506.9 kJ
Białko 2.7 g
Tłuszcz 6.6 g
Węglowodany 13.7 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Sód 69.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...