Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 35 g płatków owsianych
- 35 g ziaren żyta
- 35 g mąki żytniej żurkowej (typ 720)
- 500 g wody
- 1 ząbek czosnku, przekrojony wzdłuż na pół
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 1544.9 kJ / 369 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 82 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 8.9 g
- Sód
- 235 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Chleb żytni na zakwasie
17h 25 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18h 20min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Musztarda
36 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min