Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 35 g płatków owsianych
- 35 g ziaren żyta
- 35 g mąki żytniej żurkowej (typ 720)
- 500 g wody
- 1 ząbek czosnku, przekrojony wzdłuż na pół
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 1544.9 kJ / 369 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 82 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 8.9 g
- Sód
- 235 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Zakwas buraczany
168 godz. 50 min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 godz. 50 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chlebki do żurku
2 godz. 40 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min