Cannelloni z farszem z karczochów i sosem pomidorowym
TM5 TM6

Cannelloni z farszem z karczochów i sosem pomidorowym

4.1 (16 ocen)

Składniki

  • 140 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 200 g wędzonego sera żółtego (np. scamorza, wędzony Edam), pokrojonego na kawałki

Farsz

  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy i posmarowania cannelloni
  • 300 g serc karczocha, świeżych
    lub 300 g serc karczocha, z puszki, odsączonych z zalewy
  • 100 g białego wina
  • 100 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 16 łyżki rurek makaronu jajecznego, suchego, typu cannelloni (ok. 180 g)

Sos pomidorowy

  • 40 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cebuli
  • 40 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
    lub 400 g pomidorów, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 200 g wody
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2997 kJ / 715 kcal
Białko
39 g
Węglowodany
40 g
Tłuszcz
39 g
Błonnik
12.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy