
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 80 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- 20 g oleju
- 20 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - ¼ łyżeczki soli
- 1 - 2 awokado (ok. 170 g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 320 kcal / 1342 kJ
- Białko
- 7 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Węglowodany
- 10 g
- Błonnik
- 3.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orientalny krem z fasoli
30 min
Marynata jabłkowa
10 min
Pikantne aïoli
15 min
Majonez curry
10 min
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i oliwkami
30 min
Fondue pomidorowo-serowe z kabanosami
30 min
Sałatka z owocami morza i sosem porowym
1 godz. 20 min
Lasagne z domową ricottą i zielonymi warzywami
2 godz.
Surowa warstwowa sałatka w słoiczkach (dieta raw)
25 min
Marynata do ryb na bazie jałowca i ziaren fenkułu z dodatkiem ginu
10 min
Sałatka z kalafiora, pomidorów, migdałów i oliwek
35 min
Dressing z awokado i bazylii
10 min