Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 80 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- 20 g oleju
- 20 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - ¼ łyżeczki soli
- 1 - 2 awokado (ok. 170 g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1342 kJ / 320 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 3.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kremowe gratin z jarmużu
55min
Jajko z warzywami na kruchym spodzie
1 Std. 40 Min
Lody miodowo-figowe z kozim serem
13 Std.
Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą
10 Min
Panierowana cebula bhaji
30min
Rabarbarowa lasagne
1h 10min
Cebulowe serniczki z ricotty z Varomy
1h
Orientalne gołąbki w sosie słodko-kwaśnym
1h 15min
Sos serowy roquefort
20 Min
Sos serowy Mornay
10 Min
Klopsy z seitana z sosem kaparowym
1 Std. 30 Min
Torcik truskawkowo-serowy na zimno
6h 30min