Roladki cielęce z kurczakiem i pomarańczą
TM5 TM6

Roladki cielęce z kurczakiem i pomarańczą

Składniki

Roladki

  • ½ pomarańczy, ekologicznej
  • 150 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki
  • 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¾ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 720 g polędwiczek z cielęciny (6 szt., 120 g każda), rozbitych na 2-3 mm kotlety
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego

Sos i dodatki

  • 200 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (z ok. 4 pomarańczy)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 300 g wody
  • 400 g marchewki, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 400 g bobu, mrożonego (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki soli, plus opcjonalnie dodatkowa ilość do podania warzyw
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1628.7 kJ / 389 kcal
Białko
37.2 g
Węglowodany
32.2 g
Tłuszcz
15.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie