Klopsy z seitana z sosem kaparowym
TM5 TM6

Klopsy z seitana z sosem kaparowym

4.2 (26 ocen)

Składniki

Klopsy

  • 50 g bułki, pszennej, wegańskiej, suchej, połamanej na kawałki
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 400 g seitanu, pokrojonego na kawałki
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 2 czubate łyżeczki agaru
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 700 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM, wegańskiego
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiego, pokruszona
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki

Sos kaparowy

  • 150 g śmietanki sojowej
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g mąki pszennej
  • 15 g syropu z agawy
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 40 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2029 kJ / 483 kcal
Białko
30 g
Węglowodany
60 g
Tłuszcz
12 g
Błonnik
3.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy