Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 łyżeczka rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 70 g pomidorów, suszonych, w oleju, odsączonych
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 - 520 g soczewicy z puszki, odsączonej z zalewy (2 puszki)
- 100 g wody
- olej rzepakowy, do smażenia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2667.2 kJ / 637.1 kcal
- Białko
- 32.2 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 46 g
- Błonnik
- 5.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50 Min
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2h
Pilaw z porem i indykiem
30 Min
Polędwiczki wieprzowe na Varomie
2 Std. 15 Min
Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą
1 Std. 45 Min
Zapiekanka z wołowiny z warzywami
1 Std. 20 Min
Filet z indyka w zielonej marynacie
1 godz. 5 min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30 Min
Kurczak ze szpinakiem, jabłkiem i rodzynkami
35 min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45 min
Cytrynowy kurczak z kaszą kuskus i cukiniowo-jogurtowym dipem
35 min
Gulasz z udźca indyka
1 godz. 25 min