Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta
TM6 TM5

Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta

4.3 (156 ocen)

Składniki

  • ½ cytryny, ekologicznej, tylko skórka, bez białych błonek
  • 10 - 12 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. pietruszka, bazylia, szczypiorek), tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili, świeżej
    lub 2 szczypty papryki, mielonej
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1200 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (o grubości 2 cm)
  • 160 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g czerwonej cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 120 g ogórka, pokrojonego na kawałki
  • 150 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego
  • 300 g pomidorów śliwkowych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1 awokado (150-200 g), pokrojone w plastry
  • 100 g jarmużu, drobno pokrojonego
    lub 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
  • 2 łyżki żurawiny, suszonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2238 kJ / 534 kcal
Białko
29 g
Węglowodany
19 g
Tłuszcz
37 g
Błonnik
6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy