
Wersje kompatybilne
Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ cytryny ekologicznej, tylko skórka, bez białych błonek
- 10 - 12 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. pietruszka, bazylia, szczypiorek), tylko liście
- 1 ząbek czosnku
-
½
papryczki chili, świeżej
lub 2 szczypty papryki, mielonej - 60 g oliwy z oliwek
- 1200 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli morskiej
- 100 g komosy ryżowej (quinoa)
- 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (o grubości 2 cm)
- 160 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 50 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
- 120 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 150 g sera feta pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 300 g pomidorów śliwkowych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 1 awokado (150-200 g), pokrojone w plastry
-
100
g jarmużu drobno pokrojonego
lub 100 g liści szpinaku baby, świeżych - 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
- 2 łyżki żurawiny, suszonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 534 kcal / 2238 kJ
- Białko
- 29 g
- Tłuszcz
- 37 g
- Węglowodany
- 19 g
- Błonnik
- 6 g