Makaron penne z małżami
TM5 TM6

Makaron penne z małżami

4.2 (20 ocen)

Składniki

  • 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    lub 4 - 5 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
  • 250 g wody, plus dodatkowa ilość według uznania
  • 1000 g małżów venus, świeżych, oczyszczonych, w skorupach
  • 30 g oliwy z oliwek extra virgin, plus dodatkowa ilość do podania
  • 30 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych (opcjonalnie)
    lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • 50 g białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 120 g pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki
  • 40 - 50 g przecieru pomidorowego z puszki
  • 1 szczypta soli
  • 350 g makaronu suchego, typu penne lub innego krótkiego makaronu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2011 kJ / 480 kcal
Białko
17 g
Węglowodany
65 g
Tłuszcz
15 g
Błonnik
5.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy