
Urządzenia i Akcesoria
Makaron penne z małżami
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście4 - 5 gałązek
-
wody plus dodatkowa ilość według uznania250 g
-
małżów venus, świeżych, oczyszczonych w skorupach1000 g
-
oliwy z oliwek extra virgin plus dodatkowa ilość do podania30 g
-
cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki30 g
-
ząbki czosnku3
-
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych1
-
białego wytrawnego wina (opcjonalnie)50 g
-
pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki120 g
-
przecieru pomidorowego z puszki40 - 50 g
-
soli1 szczypta
-
makaronu suchego, typu penne lub innego krótkiego makaronu350 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
480 kcal /
2011 kJ
Białko
17 g
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
65 g
Błonnik
5.5 g