Sałatka z soczewicą w stylu greckim

Sałatka z soczewicą w stylu greckim

4.1 13 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
12 porcji

Składniki

  • 75 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 300 g jogurtu typu greckiego
  • 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 g miodu płynnego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g rukwi wodnej
    250 g roszponki
  • 750 - 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek w plasterkach lub przekrojonych na pół
  • 270 - 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 300 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 360 g sera feta pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcji

Kalorie 283 kcal / 1184.9 kJ
Białko 14.5 g
Tłuszcz 15.7 g
Węglowodany 24.8 g
Błonnik 4.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...