Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 75 g oliwy z oliwek extra vergine
- 300 g jogurtu typu greckiego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 30 g miodu, płynnego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 750 - 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
- 250 g rukwi wodnej
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek, w plasterkach lub przekrojonych na pół
- 270 - 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 150 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonego na kawałki
- 300 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 360 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcji
- Kalorie
- 1184.9 kJ / 283 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 24.8 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Błonnik
- 4.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem
1h
Sałatka detox
25 min
Sałatka Trendy Lunch z awokado i jajkiem w koszulce
40 min
Sundal z ciecierzycy
6 godz. 45 min
Sałatka detox z kalafiorem i cieciorką
13 godz. 50 min
Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą
30 min
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Surowy kuskus z kalafiora (dieta raw)
20 min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 min
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h
Sałatka meksykańska
1h 15min