Sałatka z soczewicą w stylu greckim

Sałatka z soczewicą w stylu greckim

4.1 13 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
12 porcji

Składniki

  • oliwy z oliwek
    75 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 g
  • jogurtu typu greckiego
    300 g
  • soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    80 g
  • miodu płynnego
    30 g
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • rukwi wodnej
    250 g
    250 g roszponki
  • soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
    750 - 800 g
  • czarnych oliwek, bez pestek w plasterkach lub przekrojonych na pół
    100 g
  • ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
    270 - 300 g
  • bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
    150 g
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • pomidorów pokrojonych w ćwiartki
    300 g
  • sera feta pokrojonego na kawałki
    360 g

Wartości odżywcze na 1 porcji

Kalorie 283 kcal / 1184.9 kJ
Białko 14.5 g
Tłuszcz 15.7 g
Węglowodany 24.8 g
Błonnik 4.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...