![Sałatka z soczewicą w stylu greckim Sałatka z soczewicą w stylu greckim](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/vimdb/229264.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 75 g oliwy z oliwek extra vergine
- 300 g jogurtu typu greckiego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 30 g miodu, płynnego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 750 - 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
- 250 g rukwi wodnej
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek, w plasterkach lub przekrojonych na pół
- 270 - 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 150 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonego na kawałki
- 300 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 360 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcji
- Kalorie
- 1184.9 kJ / 283 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 24.8 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Błonnik
- 4.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą
30 min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1 godz.
Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem
35 Min
Sałatka Trendy Lunch z awokado i jajkiem w koszulce
40 min
Dressing hummusowy
5min
Sos Mojo Amarillo
45 min
Sałatka z soczewicy
45 min
Sałatka meksykańska
1 godz. 15 min
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1 godz.
Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową
2 godz. 5 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 min