Wersje kompatybilne
Batony czekoladowo-śmietankowe z kokosem (Nanaimo bars)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kakaowy spód
- 30 g wiórków kokosowych
- 100 g ciastek z kawałkami czekolady, przełamanych na pół
- 25 g orzechów włoskich, łuskanych
-
25
g migdałów, blanszowanych
lub 25 g migdałów, w płatkach - 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru pudru
- 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 jajko, rozmiar L
Warstwa śmietankowa
- 120 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 180 g cukru pudru
-
40
g mleka
lub 40 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu - 20 g budyniu śmietankowego, w proszku, niesłodzonego
- 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa
-
150
g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
lub 150 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki - 75 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 łyżki wiórków kokosowych, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 568.7 kJ / 135.8 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 11.2 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Błonnik
- 0.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Baletki
1 godz. 10 min
Czekoladowy sernik japoński
3h 30min
Batoniki migdałowo-kawowe z czekoladą
4h 50min
Batony energetyczne, pudding ryżowy na parze i sok marchewkowy
14h 15min
Czekoladowy tort lodowy z ciastkami
8h 20min
Salami czekoladowe z bakaliami
4h
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
3sa 20 dk
Proteinowy blok twarogowy z czekoladą
5 Std. 55 Min
Budyniowe ciasto na zimno z herbatnikami i czekoladową śmietaną
4h 30min
Ciasto czekoladowe z bananami i kokosem
1h
Mini pączki jabłkowo-cynamonowe
1sa 55 dk
Mus kawowy (bez cukru)
1h 15min