Urządzenia i Akcesoria
Przekładaniec cytrynowy
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 6 godz. 30 min
12 porcji
Składniki
Ciasto
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
200 g cukru
-
5 jajek
-
20 g wody
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa
-
200 g cukru
-
80 g skrobi ziemniaczanej
-
skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
-
420 g wody letniej
-
80 - 90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
3 jajka w temp. pokojowej
Lukier
-
100 g cukru pudru (patrz wskazówka)
-
20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
203.8 mg
Białko
6.4 g
Kalorie
1398.7 kJ /
334.1 kcal
Tłuszcz
6.3 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Węglowodany
62.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC II
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sernik na biszkoptowym spodzie
2 godz. 50 min
Ciasto jogurtowe
1 godz. 40 min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2 godz.
Ciasto z jabłkami
1 godz. 20 min
Japoński biszkopt miodowy (Kasutera)
1 godz. 50 min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 godz. 45 min
Ciasto herbaciane
1 godz. 15 min
Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami
1 godz. 25 min
Kajmakowe ciasto na zimno z biszkoptami
2 godz. 30 min
Ciasto z kaszą manną i polewą czekoladową ze śliwkami
2 godz.
Babka limonkowa z twarogiem
1 godz. 30 min
Ciasto cytrynowe
2 godz.