Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 20 g wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa
- 200 g cukru
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 420 g wody, letniej
- 80 - 90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka, w temp. pokojowej
Lukier
- 100 g cukru pudru (patrz wskazówka)
- 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1398.7 kJ / 334.1 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 62.6 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 203.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
3h 20min
Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami
1 Std. 25 Min
Sernik makowy z jabłkami
7 godz. 40 min
Red Velvet - ciasto buraczane
1h 30min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8h
Wafle z masą kokosową i dżemem porzeczkowym
3h 50min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1h 30min
Ciasto makowe
1h
Ciasto cytrynowe
2h
Ciasto zebra
1 godz. 35 min
Kakaowa rolada z kremem śmietanowym i owocami
4h
Ciasto jogurtowe
1 Std. 40 Min