Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 250 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 500 g mięsa wieprzowego np. z łopatki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 80 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1247.9 kJ / 298.1 kcal / 1247.9 kJ / 298.1 kcal
- Białko
- 9.6 g / 9.6 g
- Węglowodany
- 25.7 g / 25.7 g
- Tłuszcz
- 18 g / 18 g
- Błonnik
- 1.3 g / 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czebureki
2h 35min
Cebulaki
1 godz. 5 min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1h 40min
Pielmieni
1 Std. 10 Min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1h 45min
Pierogi z mięsem
1 Std.
Carimañolas z mięsem i serem
3h 5min
Empanadas z wołowiną
3 godz. 40 min
Cepeliny z serem
24h 50min
Roladki mięsne w cieście filo z sosem chili
1 Std. 25 Min
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną
1 Std. 30 Min
Pieczone pierożki z kapustą
2 Std. 30 Min