Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jasne ciasto
- 150 g mleka
- 30 g cukru
- 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 250 g mąki chlebowej
- 1 - 2 szczypty soli
Ciemne ciasto
- 175 g mleka
- 30 g cukru
- 25 g masła
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 245 g mąki chlebowej
- 10 g kakao
- 1 - 2 szczypty soli
Formowanie jeżyków
- mąka chlebowa, do oprószenia blatu
- 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na 16 kawałków
-
16
rodzynek
lub 16 orzeszków piniowych -
4
migdały, ze skórką, grubo posiekane
(opcjonalnie)
lub 4 orzechy pekan, grubo posiekane (opcjonalnie) - 1 jajko
- 1 łyżka wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 391 kJ / 93 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Domek z piernika
5 Std. 30 Min
Ciasteczka z wróżbą
1 Std. 20 Min
Ciasteczka twarogowe zajączki
1 Std. 10 Min
Brioszki prosiaczki
2h
Chleb-pająk
2h 55min
Baranek wielkanocny
1 Std. 30 Min
Hot dogi pieski
40min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1 Std. 50 Min
Bułeczki mleczno-maślane
2h 55min
Mini pizze
2h 10min
Bułeczki śniadaniowe
1h 45min
Tort tęczowy z lizakami
6h