Bułeczki jeżyki
TM6 TM5

Bułeczki jeżyki

4.3 (40 ocen)

Składniki

Jasne ciasto

  • 150 g mleka
  • 30 g cukru
  • 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 250 g mąki chlebowej
  • 1 - 2 szczypty soli

Ciemne ciasto

  • 175 g mleka
  • 30 g cukru
  • 25 g masła
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 245 g mąki chlebowej
  • 10 g kakao
  • 1 - 2 szczypty soli

Formowanie jeżyków

  • mąka chlebowa, do oprószenia blatu
  • 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na 16 kawałków
  • 16 rodzynek
    lub 16 orzeszków piniowych
  • 4 migdały, ze skórką, grubo posiekane (opcjonalnie)
    lub 4 orzechy pekan, grubo posiekane (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
391 kJ / 93 kcal
Białko
3 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcz
2 g
Błonnik
0.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy