Bułeczki jeżyki

Bułeczki jeżyki

4.3 43 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 sztuk

Składniki

Jasne ciasto
  • 150 g mleka
  • 30 g cukru
  • 25 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 - 2 szczypty soli
Ciemne ciasto
  • 175 g mleka
  • 30 g cukru
  • 25 g masła
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 245 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g kakao
  • 1 - 2 szczypty soli
Formowanie jeżyków
  • mąka pszenna chlebowa do oprószenia blatu
  • 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na 16 kawałków
  • 16 rodzynek
    16 orzeszków piniowych
  • 4 migdały, ze skórką (opcjonalnie) grubo posiekane
    4 orzechy pekan, grubo posiekane
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Białko 3 g
Kalorie 391 kJ / 93 kcal
Tłuszcz 2 g
Błonnik 0.7 g
Węglowodany 16 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...