Bułeczki jeżyki
TM6 TM5

Bułeczki jeżyki

4.3 ( 43 oceny )

Składniki

Jasne ciasto

  • 150 g mleka
  • 30 g cukru
  • 25 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 250 g mąki chlebowej
  • 1 - 2 szczypty soli

Ciemne ciasto

  • 175 g mleka
  • 30 g cukru
  • 25 g masła
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 245 g mąki chlebowej
  • 10 g kakao
  • 1 - 2 szczypty soli

Formowanie jeżyków

  • mąka chlebowa do oprószenia blatu
  • 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na 16 kawałków
  • 16 rodzynek
    lub 16 orzeszków piniowych
  • 4 migdały, ze skórką grubo posiekane (opcjonalnie)
    lub 4 orzechy pekan grubo posiekane (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
93 kcal / 391 kJ
Białko
3 g
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
16 g
Błonnik
0.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 100 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy