Bułeczki jeżyki

Bułeczki jeżyki

4.3 43 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 sztuk

Składniki

Jasne ciasto
  • mleka
    150 g
  • cukru
    30 g
  • masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
    25 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
  • mąki chlebowej
    250 g
  • soli
    1 - 2 szczypty
Ciemne ciasto
  • mleka
    175 g
  • cukru
    30 g
  • masła
    25 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
  • mąki chlebowej
    245 g
  • kakao
    10 g
  • soli
    1 - 2 szczypty
Formowanie jeżyków
  • mąka chlebowa do oprószenia blatu
  • mlecznej czekolady pokrojonej na 16 kawałków
    100 g
  • rodzynek
    16
    16 orzeszków piniowych
  • migdały, ze skórką (opcjonalnie) grubo posiekane
    4
    4 orzechy pekan, grubo posiekane
  • jajko
    1
  • wody
    1 łyżka

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 93 kcal / 391 kJ
Białko 3 g
Tłuszcz 2 g
Węglowodany 16 g
Błonnik 0.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...