
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jasne ciasto
- 150 g mleka
- 30 g cukru
- 25 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 250 g mąki chlebowej
- 1 - 2 szczypty soli
Ciemne ciasto
- 175 g mleka
- 30 g cukru
- 25 g masła
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 245 g mąki chlebowej
- 10 g kakao
- 1 - 2 szczypty soli
Formowanie jeżyków
- mąka chlebowa do oprószenia blatu
- 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na 16 kawałków
-
16
rodzynek
lub 16 orzeszków piniowych -
4
migdały, ze skórką grubo posiekane
(opcjonalnie)
lub 4 orzechy pekan grubo posiekane (opcjonalnie) - 1 jajko
- 1 łyżka wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 93 kcal / 391 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Węglowodany
- 16 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladowa gąsienica
3h 15 min.
Ciasteczka twarogowe zajączki
1h 10 min.
Kakaowe bułeczki gotowane na parze (Mantou)
3h
Wytrawne paluchy wiedźmy
1h
Ciasteczka maślane
40 min.
Amerykańskie pączki "donuts"
2h 45 min.
Naleśniki w paski
1h 15 min.
Bentō śniadaniowe
40 min.
Pizza tęcza
1h 40 min.
Herbatniki
2h 15 min.
Mini pizze
2h 10 min.
Ciasteczka ślimaczki
2h