
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Makaron lasagne
- 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i makaronu
- 2 jajka
Domowa ricotta ze szpinakiem i miętą
- 1500 g mleka
- 40 g octu spirytusowego
- skórkę otartą z cytryny (0,5-1 szt.), ekologiczną, bez białych błonek
- 8 liści mięty, świeżych
- 20 g liści szpinaku, świeżych
- 1 szczypta soli
Masa cukiniowo-groszkowa
- 1 ząbek czosnku
- 500 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 100 g zielonego groszku, mrożonego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
Beszamel parmezanowy
- oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia naczynia
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 500 g mleka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g masła miękkiego
- pieprz czarny, mielony do smaku
- liście mięty, świeże ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 915 kcal / 3844 kJ
- Białko
- 38 g
- Tłuszcz
- 48 g
- Węglowodany
- 81 g
- Błonnik
- 6 g